Niewymagający krzew ogrodowy o niedocenianych właściwościach leczniczych. Doskonale sprawdzi się w jego przypadku przysłowie, że „gorzki lek, najlepiej leczy”, gdyż jego owoce charakteryzują się gorzkim smakiem, lecz jest on uważany za owoc, który jako jeden z niewielu najlepiej radzi sobie ze współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi. Skład
Aronia czarnoowocowa zawiera w swoim składzie bardzo dużą ilość, występujących naturalnie, antyocjanów (w porównaniu do innych roślin). Bogata jest również w garbniki, pektyny, kwasy organiczne, pektyny i witaminy. Owoce krzaku stanowią również doskonałe źródło bioflawonoidów oraz wiele cennych minerałów (molibden, jod, bor, miedź, mangan).
Co więcej, aronia nie gromadzi w swoich owocach metali ciężkich, jak kadm, ołów, czy arsen, których nadmierna ilość może być niebezpieczna dla zdrowia.
Owoce na lepsze krążenie
Owoce aronii czarnoowocowej są doskonałym lekiem dla ludzi chorujących na choroby serca oraz z problemami prawidłowego krążenia krwi. Zawarte w roślinie antyocjany obniżają ciśnienie krwi, nawet osób po przebytym zawale, jak również wzmagają produkcję tlenku azotu. Owoce krzewu działają przeciwzapalnie i redukują ilość białka CRP (uznawany za identyfikator choroby wieńcowej).